Passieve zonnewarmte
In woningen kan optimaal gebruik gemaakt worden door warmte die ons gratis door de zon wordt geschonken.
Nieuwbouwwoningen kunnen optimaal op de zon worden ontworpen, met een juiste ligging, dakhelling en ramen die zorgen dat zonnewarmte en licht een groot deel van het jaar bijdraagt aan een energiezuinig en comfortabel binnenklimaat. Maar ook in renovatie kan rekening worden gehouden met passieve zonnewarmte
In ons blog over HR-glas hebben we laten zien hoe glas toetreding van warmte en het tegenhouden van warmte werkt. Met een folie wordt van buitenaf gezorgd dat zonnewarmte wel het gebouw in kan stralen, maar dat de warmte binnen wordt tegengehouden.
Ook overstekken kunnen zo gemaakt worden dat de afstand tot het glas optimaal is. De zomerzon wordt buitengehouden en de laag kan eenvoudig onder de overstek doorstralen.
Op de foto is ons demohuis te zien, waar de langere overstekken op het zuiden de zon op de verdieping weren. Aan de voorzijde is de overstek minimaal, zodat licht in het noorden wel wordt opgevangen.
Door een juiste keuze van planten en bomen in je tuin, kun je ook de zon regelen. Een mooi voorbeeld zijn leilinden, die in de zomer een groen scherm vormen, maar in de winter veel licht doorlaten. Maar ook andere bladverliezende bomen kunnen zo in de tuin worden gegroepeerd dat ze in de zomer de warmte buiten houden.
Verder kun je met lamellen ook de hoeveelheid zon regelen. Lamellen zijn echter meer bedoeld als zonwering, en minder om met passieve zonnewarmte in de woning toe te laten.
Ook een kas kan zorgen voor warmteregulatie. Door het enkel glas van de kas wordt als de zon schijnt veel warmte opgevangen. In het stookseizoen kan deze warmte worden opgevangen en in het huis worden geleid; in de zomer kan deze warmte via dakopeningen worden afgevoerd.