Isolatiewaarde van HR++(+)-glas

Isolatiewaarde HR++ glas en Triple glas

Vaak krijgen we de vraag of het verstandig is het huidige dubbel glas te vervangen door HR++ glas of zelfs triple glas. Het antwoord is JA!

Conventioneel dubbel glas heeft een beperkte isolatiewaarde. HR++-glas isoleert bijna 3x keer zo goed als gewoon dubbel glas. Triple glas (HR+++-glas) isoleert zelfs 4 keer zo goed als dubbel glas. Daarnaast zorgt HR-glas ervoor dat zonnewarmte wordt toegelaten in huis.

Dubbel glas isoleert doordat de lucht tussen de twee ruiten is ingesloten. Glas dat meer dan 20 jaar oud is, is vaak niet mee luchtdicht, waardoor lucht tussen de glasplaten kan circuleren, waardoor de isolatiewaarde heel erg terugloopt. Wanneer het glas lek is ontstaat een witte waas in het glas.

Triple glas
Triple glas, ofwel HR+++ glas heeft een u-waarde < 0,7

HR++ glas is dubbel glas dat is gevuld met een gas, zoals argon of krypton. HR+++-glas (met 3 plussen!) bestaat uit drie glasplaten. Het argon of kryptongas isoleert beter dan stilstaande luchtlaag in dubbel glas. Bovendien zorgt een speciale coating in het glas er voor dat warmte van de zon wel binnen komt, maar niet op eenzelfde manier weer via het glas verdwijnt. Extra energiezuinig dus.

Twijfel je of je dubbel glas of HR-glas heeft? Meestal staat in de afstandhouder in het glas een U-waarde. Is deze u-waarde kleiner dan 1,6 dan is het HR-glas. Nu zijn er nog vaak aluminium afstandhouders in het glas. Kunststof afstandhouders (meestal zwart) zijn beter omdat deze niet (zoals metaal) de koude geleiden.

Als je de besparing van HR-glas ten opzichte van dubbel glas berekent en je doet dit alleen voor wat betreft de isolatiewaarde, dan zijn de besparingen gering. Maar glas in een raam is natuurlijk niet bedoeld als isolatiemateriaal; glas zorgt voor licht en uitzicht. Toch zien we in praktijk dat de besparing van HR-glas glas veel groter is dan voorheen voorspelt. Dit heeft allerlei oorzaken.

De eerste reden is, dat als glas wordt vervangen, het glas weer goed tochtdicht in het raam of kozijn wordt geplaatst. Doordat er minder koude lucht rond het raam circuleert, wordt de glastemperatuur veel hoger. Hierdoor veroorzaakt het glas veel minder koudestraling dan het oude glas. Koudestraling is heel oncomfortabel. Daarom zit er bijna altijd een radiator onder een raam. De warmte van de radiator stijgt op zodat de koudestraling wordt opgeheven. Met triple glas, zeker als het in een goed geïsoleerd kozijn wordt geplaatst, is er vrijwel geen koudestraling meer. De keuze tussen HR++ glas en triple glas is daarom in eerste plaats het comfort.

comfort koudestraling

Zeker als je (op termijn) vloerverwarming wil, kun je bij grote glasvlakken beter voor triple glas kiezen. De vloerverwarming kan onvoldoende de koudestraling weg-“verwarmen”.

Ons advies: plaats liefst triple glas. Als je kozijnen niet geschikt zijn voor triple glas, kun je natuurlijk ook voor HR++-glas kiezen of gelijk ook de kozijnen vervangen.