Wie bouwplannen heeft zal op een gegeven moment in het ontwerpproces een keuze moeten maken voor een bouwwijze. Soms staat dat al bij voorbaat vast maar het kan ook afhangen van de omstandigheden en in de loop van het proces duidelijk worden. De ene bouwwijze past beter bij een ontwerp dan een andere.
Of andersom kan met een bepaalde bouwwijze niet alles gebouwd worden. Elke methode heeft zijn eigen kenmerken en ook een prijskaartje. Als we praten over het bouwen van een woning zijn er een aantal mogelijkheden waaruit gekozen kan worden. Meest traditioneel zijn wanden van steen en vloeren van beton. Tegenwoordig wordt, vanuit energetisch en ecologisch standpunt, steeds vaker gekozen voor het bouwen in hout. Dit kan zijn houtskeletbouw maar in opkomst is ook het bouwen in massief hout, CLT.
Een combinatie is zeker ook mogelijk. Zoals bijvoorbeeld een houtskeletbouw binnen-constructie met gemetseld buitenblad of een binnenblad van kalkzandsteen met buitenisolatie en stucwerk of houtbekleding.
Waarom houtskeletbouw?
Veel mensen associëren het bouwen in hout met verschillende negatieve aspecten zoals ongedierte, brandgevaar en veel onderhoud. Dat is absoluut onterecht. In hout kan zeer brandveilig en onderhoudsvrij gebouwd worden en past bij een circulaire, energiezuinige en comfortabele bouwwijze.
Zoals het woord het al zegt bestaat houtskeletbouw uit een houten dragend skelet gevuld met isolatie. In tegenstelling tot steenachtige bouw kan de wand zelf gevuld worden met isolatie wat ruimte scheelt. Vaak wordt natuurlijk isolatiemateriaal gebruikt van houtvezel of cellulose. Hout en isolatie zijn mensvriendelijk en natuurlijk. Ook zijn deze materialen dampopen. Dat wil zeggen ze hebben een vochtregulerende werking, doordat ze vocht opnemen en weer afstaan, wat lijdt tot een prettig en gezond binnenklimaat.
Prefab bouw
Steenachtige constructies worden veelal op de bouwplaats gemaakt. Op de gemetselde of gelijmde wanden worden de betonvloeren en het dak geplaatst. Dit vergt een aanzienlijke bouwtijd waar in de constructies aan weer en wind zijn blootgesteld. Het voordeel van houtskeletbouw is dat vloeren wanden en daken in een hal tot pasklare elementen worden samengesteld wat leidt tot een hoge kwaliteit. Alleen de fundering en begane grondvloer worden in het werk gemaakt. Het plaatsen van de houtskeletelementen kost een of twee dagen; een erg korte bouwtijd. Bekijk ook foto’s van onze houtskeletbouwprojecten.