Wat is een nul op de meter woning?
U wil uw bestaande woning energiezuiniger maken. Op internet leest u veel over energieneutrale woningen en nul op de meter woningen. Maar wat is een nul op de meter woning, en wat is precies het verschil met een energieneutrale woning?
Er bestaat nogal wat begripsverwarring over wat een nul op de meterwoning is. Om een bestaande woning energieneutraal te maken, moet het energieverbruik voor verwarmen, het bereiden van warm tapwater, verlichting, koelen, ventilatie en de benodigde hulpenergie zo laag zijn, dat deze kan worden opgewekt met (niet-fossile) zonne-energie in of bij uw huis.
Maar wat is een nul op de meter woning? Het consumptief en huishoudelijke elektriciteitsverbruik wordt bij een energieneutrale woning niet meegeteld. Een nul op de meterwoning is een energieneutrale woning met zo veel zonnepanelen op het dak dat ook het hele elektriciteitsverbruik wordt opgewekt.
Stel: u verwarmt nu met gas, en verbruikt ca. 1400 m3 per jaar. Door goed te isoleren, alle kieren goed te dichten, nieuwe kozijnen te plaatsen met triple glas en een goed ventilatiesysteem aan te leggen, kunt u het gasverbruik terugbrengen naar ongeveer 700 m3. Als u dan met een warmtepomp gaat verwarmen, gaat u ca 2900 kWh elektriciteit verbruiken voor verwarmen en warm water. Voor verlichting en ventilatie verbruikt u nog eens 300 kWh.
Met energiezuinige keukenapparatuur en apparaten verbruikt u ongeveer 2800 kWh per jaar.
Als u 24 zonnepanelen van 290 WattPiek op uw dak kunt plaatsen, dan kunt u per saldo in uw eigen elektriciteitsverbruik voorzien.
Waarom is het belangrijk om de warmtevraag zo ver terug te dringen. Gas heeft een energiewaarde die bij 10 keer zo hoog is als een kWh elektriciteit. Met 1400 m3 gas en moet u dus een energievraag van zo’n 17.000 kWh elektrisch opwekken. Ook als u een warmtepomp plaatst, zou de het elektriciteitsverbruik nog zo hoog zijn, dat geen enkel dak dat op kan wekken.
In de tabel hierboven kun je zien hoe een energieneutraal huis er uit kan zien. Door in de zomer heel veel energie met zonnepanelen op te wekken kan per saldo het energieverbruik over het hele jaar genomen energieneutraal zijn. Als het huis matig geïsoleerd is zijn zeer veel zonnepanelen nodig om energieneutraal te worden. Bovendien is opwekking en verbruik door het jaar heen totaal niet in balans.
Bij een 0-op-de-meterwoning wordt ook de huishoudelijke elektriciteit opgewekt. In dit 0-op-de-meterhuis is zeer goed geïsoleerd en is goede luchtdichting aangebracht. Dit huis is 0-op-de-meter met 24 zonnepanelen.
Het is vrijwel nooit mogelijk om ook in de winter voldoende energie op te wekken om 0-op-de-meter te worden. Maar het energieverbruik en energieopwekking zijn in bovenstaand plaatje wel veel meer in balans.