Wanneer is uw huis geschikt voor een warmtepomp?
Eigenlijk is ieder huis geschikt voor een warmtepomp. Maar als uw huis niet voldoende is geïsoleerd, dan kunt u een warmtepomp beter samen met een gasketel gebruiken. Als u alleen met een warmtepomp zou verwarmen, loopt u de kans dat uw woning niet voldoende warm wordt, en dat uw elektriciteitsrekening heel hoog oploopt
Wilt u van het gas af, dan zijn er een paar vuistregels waar uw woning aan moet voldoen:
- Uw spouwmuren zijn geïsoleerd. Woningen die gebouwd zijn na 1980 zijn vrijwel altijd voorzien van spouwmuurisolatie. Woningen van voor die tijd zijn in sommige gevallen na-geïsoleerd.
- Uw dak is goed geïsoleerd.
- De vloer van de begane grond is geïsoleerd, in elk geval in de woonkamer.
- U heeft minimaal HR-glas in de ramen van de ruimten waar u verwarmt.
- Uw woning is in hoge mate kierdicht: ramen en deuren sluiten goed in het kozijn en hebben goede tochtprofielen, brievenbussen en ventilatieopeningen kunnen goed worden gesloten.
- U ventileert met een mechanisch ventilatiesysteem of met een balansventilatiesysteem. Als u natuurlijk ventileert zijn ramen van de ruimten waarin u zich niet bevindt gesloten. Ventileren doet u dagelijks 10 minuten, en alleen als er ventilatiebehoefte bestaat.
- Roosters boven ramen zijn geïsoleerd.
- U heeft veel verwarmingsafgifte, bij voorkeur vloerverwarming.
- Uw huidige gasrekening is lager dan gemiddeld. U kunt uw energieverbruik eenvoudig checken via MilieuCentraal Vergelijk mijn Energieverbruik.
Houdt er wel rekening mee dat de energierekening voor verwarmen misschien niet lager is dan uw huidige gasrekening. Voldoet uw huis maar net aan bovenstaande voorwaarden, en wilt u met een luchtwater warmtepomp gaan verwarmen, dan kan het zelfs zijn dat uw rekening hoger wordt dan voorheen.