De architect: waar heb je hem voor nodig?

De architect: waar heb je hem voor nodig?

U heeft bouwplannen en terecht stelt u zich de vraag: kan ik de kosten voor een architect vermijden en direct met de aannemer in zee gaan?  In bepaalde gevallen kan dit een verstandige beslissing zijn. Er zijn situaties waarin een architect niet echt nodig is. Als u bijvoorbeeld een uitbreiding wilt die ook al bij de buren is uitgevoerd kunt u de(zelfde) aannemer vragen het op gelijke wijze bij u uit te voeren. Ontwerp en kosten zijn dan reeds bekend. Er zijn veel standaard verbouwingen die een aannemer goed kan uitvoeren zonder uitgebreide tekeningen. U kunt ervan uitgaan dat de aannemer een degelijk bouwwerk neerzet. U loopt echter wel het risico dat er bepaalde zaken zullen zijn die u achteraf net even anders gehad zou willen hebben of dat u het resultaat niet fraai vindt. Wilt u een schuur met een deur en een raam dan kan u weinig gebeuren.

Wellicht kan onderstaand blog u helpen te bepalen of u een architect nodig heeft.

Een architect helpt u bij het formuleren en uitwerken van uw ideeën en wensen. Hij is niet alleen creatief maar heeft ook verstand van techniek, regelgeving en houd het budget in de gaten. Van een architect mag u verwachten dat hij naar uw wensen luistert en deze vertaalt naar een ruimtelijk ontwerp. Door zijn vakmanschap kan hij mooie maar ook slimme en betaalbare oplossingen genereren. Volgens de wet is de positie van een architect die van ‘vertrouwensman’. Dat wil zeggen dat hij altijd de belangen van zijn opdrachtgever dient te verdedigen. Veel mensen zijn er bang voor dat een architect altijd zijn eigen ideeën door wil drukken en bovendien nog eens geweldig duur is.

In onze ogen moet de architect uitgaan van uw wensen en ideeen. Het resultaat mag verassend zijn, maar alleen in de positieve zin.

Het is daarom van belang dat u een architect zorgvuldig selecteert, want voor een prettige samenwerking is het belangrijk dat de relatie ‘klikt’. Ook zijn er verschillen in honorarium. Oriënteert u zich bij bureaus van verschillende grootte. Een klein bureau past waarschijnlijk beter bij een, relatief, kleine project. Als de architect zijn werk goed doet zal hij zeker geld voor u besparen en zijn honorarium (voor een deel) terug verdienen. U kunt altijd vrijblijvend en gratis een afspraak met een architect maken. Dit is eigenlijk altijd aan te raden want het levert u tips en informatie op die u bij uw plannen goed kan gebruiken. Een architect kan spectaculaire en prachtige plannen voor u verzinnen, maar ook een doelmatig, eenvoudig ontwerp. In beide gevallen dient hij goed vakwerk af te leveren. Naast creatieve en constructieve zaken zorgt de architect dat uw plannen voldoen aan de geldende regelgeving (omgevingsvergunning, bouwbesluit, bestemmingsplan) en onderhoudt voor u het contact met  gemeente. Ook geeft hij aan hoe de constructies veilig, waterdicht en duurzaam gemaakt dienen te worden en weet hij alles van (onderhoudsvrije) materialen en zeer energiezuinig bouwen.

Middels schetsen en 3D beelden bouwt de architect fasegewijs het ontwerp met u op waardoor u zeker weet dat u het meest optimale ontwerp krijgt voor uw budget. Uiteindelijk levert hij een set technische tekeningen aangevuld met tekst  (bestek) waarop het gehele plan tot in de details is vastgelegd. Zo weet u zeker dat wat u krijgt, aan uw verwachtingen zal voldoen en bent u daarin ook duidelijk naar de aannemer. Deze vindt dat prettig want omdat precies duidelijk is welk product u verlangt kan hij/zij een kloppende en concurrerende offerte voor u begroten.
Door uw nauwkeurige omschrijving zullen tijdens de bouw geen misverstanden ontstaan waardoor conflicten en meerwerk uitblijven.