Ventilatie en infiltratie

Ventilatie en infiltratie

lbs 63, infiltratie, luchtdichting, blowerdoortest

Er bestaan veel misvattingen over ventilatie. Hoeveel ventilatie is nodig voor een gezond binnenklimaat? En hoe ventileer je op een goede, energiezuinige manier. Van oudsher zijn we gewend om ramen open te zetten. Ventilatie in oudere woningen komt via kieren en gaten. De lucht die door kieren binnenkomt wordt infiltratie genoemd en is onvoldoende voor een goede ventilatie.

In nieuwe of gemoderniseerde woningen wil je kieren juist tegengaan. Niet alleen omdat warmte verloren gaat, ook zijn er allerlei negatieve effecten van kieren op het comfort en voor de constructie van het huis. Comfortklachten zijn onder andere tocht en te hoge CO2-concentraties. Maar ook de vochthuishouding in de constructie wordt ontregeld, met allerlei nare gevolgen van dien. Ventilatie en infiltratie moeten daarom apart van elkaar worden aangepakt. Maar hoe zorg je er voor dat je genoeg ventileert, zonder dat er ongewenst tochtstromen door je huis gaan?

Ons devies is: dicht kieren zo veel mogelijk, en zorg dat gericht wordt geventileerd. Heb je nog geen ventilatiesysteem, zet dan regelmatig ramen tegen elkaar open. Ben je een hele dag niet thuis? Doe dan de ramen dicht. Zo wordt je huis niet te koud of te warm. Heb je een ventilatiesysteem, gebruik dit dan ook. We zien vaak dat ventilatieroosters dicht worden gezet. Er komt immers veel kou en tocht door naar binnen. Toch is het belangrijk om ventilatieroosters open te houden. Heb je ouderwetse roosters, dan kun je deze laten vervangen door zelfregelende roosters. Deze verminderen tocht aanzienlijk.

Zet na het koken of douchen, de ventilatie op stand 3, en Zo zorg je er voor dat de luchtvochtigheid in huis voldoende is.

Moderne ventilatiesystemen zorgen dat optimaal wordt geventileerd. Met CO2 en vochtsensoren, “ weet” een systeem wanneer ventilatie nodig is. Met een balansventilatiesysteem kan eenvoudig de warmte uit de ventilatielucht worden teruggewonnen.