Vastleggen van het ontwerp

Je bouwplannen zijn klaar, en je wil deze laten uitvoeren door een aannemer. Dan is het belangrijk dat je de aannemer ook goed duidelijk kan maken wat er precies gebouwd moet worden. Dat betekent eigenlijk dat je zelf precies moet weten wat je wilt. Zelfs de bouw van een eenvoudige aanbouw is al zodanig complex, met veel keuzemogelijkheden, dat het goed is om zorgvuldig alle mogelijkheden af te wegen. Wil je zeker weten dat het ontwerp precies gebouwd wordt zoals je wil, laat het ontwerp dan goed vastleggen door een architect.

Het vastleggen van een ontwerp door een architect.

Een architect kan je helpen om overzicht te krijgen van je wensen en mogelijkheden. De architect vertaalt je wensen in schetsen en 3D beelden en kan met verrassende alternatieven komen. Uiteindelijk is het ontwerp een goede weergave van de ideeën en wensen. Een goed ontwerp is een combinatie van deugdelijke constructie, juist toegepaste regels, mooie verschijningsvorm, binnen budget. Al deze en meer factoren zijn tot een optimaal geheel gesmeed. Dit ontwerp wordt vervolgens definitief uitgewerkt middels technische tekeningen en nauwkeurige detaillering.

Contracteren van een aannemer

Het vastleggen van een ontwerp is niet alleen nuttig voor jezelf maar ook belangrijk bij de uitvraag of instructie van een aannemer. Een goed vastgelegd plan geeft iedereen die betrokken is bij de bouw duidelijkheid, wat leidt tot een gestroomlijnd bouwproces. Het geeft de aannemer de mogelijkheid om nauwkeurig te begroten en te bouwen. Een goede begroting een goede bouwlogistiek verkleinen de kans op fouten en conflicten aanzienlijk en er zal meer mogelijk zijn voor hetzelfde budget. Het esthetisch resultaat zal ook beter zijn want er zullen geen oplossingen ‘in het werk’ bedacht te hoeven worden of fouten op sullige wijze gecorrigeerd.

Een kwalitatieve bouw of verbouw zal dan ook terug te vinden zijn in de gestegen waarde van de woning.