Ontwerpen in ons klimaat

Ontwerpen in ons klimaat

lbs63, vochtig huis, bouwfysica, vocht in constructie

Het klimaat in Nederland kenmerkt zicht door een hoge luchtvochtigheid. Een woning ontwerpen in ons klimaat vereist daarom grote zorgvuldigheid. Zeker nu we onze woningen steeds beter gaan isoleren, is de vochthuishouding van ons huis aan het veranderen. Hoe zorgen we er voor dat luchtvochtigheid in huis constant blijft, terwijl de luchtvochtigheid buiten per weertype anders is. Maar belangrijker misschien nog is de invloed die vocht op de constructie van ons huis heeft.

Moderne ventilatiesystemen voeren overtollig vocht af. Hiervoor zijn in het bouwbesluit eisen geformuleerd. Wij kijken echter wat verder dan de eisen. Wij bekijken of onze ontwerpen in ons klimaat passen, zowel wat betreft bouw- en isolatiematerialen, technieken om aansluitingen te realiseren, en installaties die het binnenklimaat regelen.

In huis produceren we veel vocht. Dit vocht heeft de neiging om van binnen naar buiten door de constructie van het huis te trekken. Het vocht condenseert op het koudste gedeelte. Dit kan worden voorkomen door het vocht tegen te houden middels het gebruik van damp-remmende of damp-regulerende beplating en folies. Als een constructie damp-remmend of damp-regulerend is, worden kieren een zwak punt. Immers, het vocht vindt dan daarlangs een weg in de constructie. De hoeveel vocht die door een kier trekt is vergelijkbaar met een glas water: per etmaal! Kieren rond houten kozijnen kunnen er voor zorgen dat voortijdig rotten ontstaat. Vocht in de constructie zorgt er ook voor dat de isolerende werking van het isolatiemateriaal snel minder wordt. En zeer belangrijk: de plekken waar vocht zich concentreert zijn ideale omstandigheden voor bacterie en schimmelvorming.

In de moderne bouw worden eisen aan luchtdichting gesteld. Luchtdichting heeft vooral betrekking op het zeer goed dichten van kieren en naden. Een zeer goede kierdichting is daarom niet alleen energiezuinig, goede kierdichting is ook nodig om tocht tegen te gaan en vocht in de constructie te minimaliseren. En met een goede luchtdichting wordt ook de ventilatie in de woning zeer goed regelbaar. Daarom is luchtdichting zeer belangrijk bij het ontwerpen in ons klimaat.