Grondboring voor bodemwarmte

Bodemwarmte is de meest rendabele manier om je woning te verwarmen.

Woningen die redelijk goed geïsoleerd zijn halen eenvoudig een rendement van 500%. Dat wil zeggen dat er nog maar 20% energie nodig is om 100% warmte te produceren.

Warmte van ongeveer 12 graden wordt uit de bodem gehaald, en een warmtepomp zorgt ervoor dat deze temperatuur wordt opgehoogd naar ongeveer 30 graden. Deze temperatuur is nodig voor bijvoorbeeld vloerverwarming.

Om de warmte uit de bodem te halen is natuurlijk wel een boring nodig.

Veel mensen zien op tegen een boring. Maar de praktijk blijkt veel eenvoudiger. Meestal is de boring in een dagdeel gedaan, en ben je voor minimaal 30 jaar voorzien van een goedkope warmtevoorziening.

In eerdere blogs hebben we geschreven over de werking van warmtepompen. In onderstaande filmpjes laten we zien hoe de boring in zijn werk gaat.

Grondboring voor bodemwarmte

’s ochtends komen 2 vrachtwagens de straat in rijden. Nadat alle installaties die nodig zijn voor de boring in gereedheid zijn gebracht kan het boren beginnen. Zo’n 20 buizen van 5 meter worden een voor een de grond in geboord. Dan worden de buizen weer een voor een uit de bodem gehaald en laten de boorders een tyleenslang van 200 meter met een stalen kolos in het gat zakken. Zo ontstaat een lus, die wordt aangesloten aan de warmtepomp. Door die lus wordt een vloeistof gepompt, die de temperatuur van de bodem heeft. De warmtepomp onttrekt daar de warmte aan, en “stuurt” de vloeistof kouder weer terug te bodem in.

In de zomer wordt het proces omgedraaid.Dan wordt de koele bodem gebruikt om te koelen. De vloeistof wordt dan warmer teruggestuurd dan dat deze boven komt. Zo warm je tijdens de zomer de bodem op. Deze warmte kun je dan in de winter weer gebruiken.

In de filmpjes hieronder ziet u een boring. In het eerste filmpje worden de boorstaven een voor een aangekoppeld. In totaal zo’n 56 stuks. Zo wordt een gat van 125 geboord.

Als het gat diep genoeg is worden een voor een de boorstaven naar boven gehaald en wordt een dubbele tyleenslang van 125 meter de grond in gelaten, waarna het gat wordt opgevuld.