Een lucht-water warmtepomp
Wanneer kun je energiezuinig met een lucht-water warmtepomp verwarmen? Een lucht-water warmtepomp werkt prima als uw huis voldoende is geïsoleerd. Is uw huis matig geïsoleerd? Vraag u dan af of een lucht-water warmtepomp voor u geschikt is: deze heeft namelijk nogal wat nadelen. Zo kan het zijn dat u uw huis niet comfortabel warm krijgt, of dat u met een torenhoge energierekening wordt geconfronteerd.
Hoe komt dat nu? Een warmtepomp werkt anders dan een gasketel. Een CV-gasketel kan snel veel water verwarmen, dat nodig is om radiatoren te verwarmen. Een CV-ketel is meestal ingesteld op temperaturen van 70 graden of hoger. De radiatoren kunnen met deze hoge temperaturen een mooie stralingswarmte afgeven, waarmee de ruimte comfortabel aanvoelt. Ook zijn hoge temperaturen nodig om koude die van de ramen af komt te verminderen. Dat is de reden dat radiatoren veelal onder ramen zijn geplaatst. Koudestraling van een raam wordt als onprettig ervaren.
Ook het geluid van de buitenunit kan storend zijn. Als u veel verwarming nodig hebt, zal de warmte-pomp veel draai-uren maken. Heeft u uw huis goed geïsoleerd, dan zal de warmtepomp veel rustiger zijn.
Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de lucht, en voegt deze warmte toe aan bijvoorbeeld een boiler of een buffervat. Hoe meer warmte uit de lucht moet worden gehaald, hoe meer energie (elektriciteit) dat kost. Als de buitenlucht koud is, dan kost het te veel energie om warmte uit de lucht te onttrekken.
Daarom adviseren we altijd om met lagere temperaturen te verwarmen. Een lucht-water-warmtepomp hoeft dan niet voortdurend op vol vermogen te werken om uw huis comfortabel warm te houden. Gaat u verwarmen met een lucht-water warmtepomp en is uw huis onvoldoende geïsoleerd, dan heeft u een grote investering gedaan voor de aanschaf van een warmtepompsysteem, met een hogere energierekening tot gevolg.
Sommige warmtepompen kunnen ook hoge temperaturen leveren, maar om water te verwarmen naar een hoge temperatuur wordt veel elektriciteit verbruikt. Als uw totale verwarmingsvraag hoog is, kost het meer energie dan dat het oplevert. Ook uit het oogpunt van duurzaamheid is dan met een lucht-water warmtepomp te verwarmen niet aan te raden. De energie die het kost om elektriciteit te maken is hoger dan traditioneel verwarmen met gas. De CO2-uitstoot is zelfs hoger dan verwarmen met gas.
Wanneer kunt u wel met energiezuinig met een lucht-water warmtepomp verwarmen? Als u in elk geval uw dak, vloer, gevels goed hebt geïsoleerd, en glas vervangen is door minimaal HR+ glas.