De wet kwaliteitsborging vanaf 1 juli 2022

De wet kwaliteitsborging gaat vanaf 1 juli 2022 gelden voor bouw en renovaties van woningen. Vanaf die datum wordt de bouwkwaliteit gecontroleerd en is een aannemer of bouwer 20 jaar verantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk. Wij zijn blij met deze wet, omdat we vaak zien dat bouwkwaliteit te wensen overlaat.

Wat betekent de Wet kwaliteitsborging bouw voor een bouwaannemer of bouwbedrijf?

Een aannemer moet voorafgaand aan de bouw een onafhankelijk inspecteur aanwijzen die keuringen en toetsen gaat doen. Een aannemer moet het bouwproject goed documenteren. Een aannemer blijft 20 jaar aansprakelijk voor de kwaliteit.

Wat betekent de Wet kwaliteitsborging voor een opdrachtgever?

Voor opdrachtgevers die hun woning energiezuinig en gasloos willen renoveren werkt de wet als een garantie dat het voorspelde comfort en energieverbruik ook echt gehaald wordt en tientallen jaren behouden blijft.

In onze ontwerpen zijn installaties voor een energiezuinig en comfortabel binnenklimaat integraal ontworpen met de renovatie van de woning en/of de uitbouw. Als de bouwkwaliteit minder is, of over de tijd afnemen, ligt discomfort op de loer. Bovendien ontwerpen wij voor een optimaal rendement van bijvoorbeeld een warmtepomp. Is de werkelijk bouw minder van kwaliteit, dan stijgt het voorspelde energieverbruik.

Bouwkwaliteit wordt steeds belangrijker als we gasloos gaan wonen. Voor een goed rendement van een warmtepomp is een goede bouwkwaliteit essentieel.

Een goed voorbeeld van bouwprojecten die niet aan de bouwkwaliteit voldoen, is de vereiste luchtdichting. Deze wordt meestal niet gecontroleerd. In praktijk blijkt de vereiste luchtdichtsheidswaarde veelal niet te worden gehaald. Wanneer er tocht in de woning is, is misschien het afgiftesysteem bij kozijnen niet voldoende, zodat kou vanaf het glas wordt gevoeld. Tocht en kou van het glas zijn natuurlijk niet comfortabel bij de zithoek of eettafel.

Ook worden nu kozijnen veelal met PUR kierdicht in kozijnen geplaatst. We weten van PUR dat deze krimpt als deze ouder wordt, hoewel flexible PUR tegenwoordig van betere kwaliteit is.

Ook zien we vaak problemen met vocht in constructies, die pas na jaren aan het licht kunnen komen. Folies die verkeerd om zijn gebruikt, isolatielagen die vocht opsluiten waardoor bijvoorbeeld het dakbeschot gaat rotten, houten kozijnen die een koudebrug vormen en na enkele jaren gaan rotten, tocht boven plafonds in aanbouwen waardoor de vloerverwarming de mooie nieuwe aanbouw niet warm krijgt, zijn voorbeelden die we in onze praktijk tegen komen.

Met de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen dient een dossier met foto’s aanwezig te zijn, waarin men kan zien hoe een constructie werkelijk is gebouwd, welke isolatie werkelijk is toegepast, hoe aansluitingen werkelijk zijn gemaakt.

Wij tekenen uw renovatie en (ver)bouwproject tot in detail uit, zodat een aannemer fouten niet hoeft te maken. Onze tekeningen zijn onderdeel van een aanneem-overeenkomst. Is een bouwwerk niet uitgevoerd zoals op tekening en krijgt u later last van comfortklachten, dan heeft u een heel sterke positie om de aannemer te bewegen fouten te herstellen.

Voor aannemers is het vaak fijn om een goed uitgedacht en uitgewerkt renovatieplan te krijgen. Zo zijn zij immers ook ingedekt. Als hij maakt wat wij tekenen, wordt risico vermeden. Daar staan wij voor in!