Bestaande woning energieneutraal maken

Bestaande woning energieneutraal maken

U wil uw bestaande woning energieneutraal maken. U kunt op internet heel veel informatie vinden over hoe u dat kunt doen. Maar hoe zorgt u er voor dat al die informatie ook op uw huis van toepassing is.

Allereerst bestaat er nogal wat begripsverwarring over wanneer een bestaande woning energieneutraal is. Om een bestaande woning energieneutraal te maken, moet het energieverbruik voor verwarmen, het bereiden van warm tapwater, verlichting, koelen, ventilatie en de benodigde hulpenergie zo laag zijn, dat deze kan worden opgewekt met zonne-energie in of bij uw huis.

Het huishoudelijke en consumptief verbruik, bijvoorbeeld voor de keukenapparatuur en de apparaten, wordt hier buiten beschouwing gelaten.

In Nederland kennen we de zogenaamde salderingsregeling. Het maakt daarom in Nederland niet uit wanneer u de energie opwekt. Als uw huis matig geïsoleerd is, verbruikt u in de winter veel energie voor verwarmen. In de zomer, wanneer de energievraag laag is, wekt u veel energie op. In theorie kunt u dus met heel veel zonnepanelen energieneutraal worden.

Wij streven er naar om de energiehuishouding zo veel mogelijk in balans te brengen. Dit doen we door de warmtevraag zo veel mogelijk te beperken. Vergelijk bovenstaand plaatje met het plaatje hieronder:

Dit plaatje is van hetzelfde huis maar dan goed geïsoleerd en met een goede kierdichting. Er wordt verwarmd met een warmtepomp, en een balansventilatiesysteem zorgt voor schone binnenlucht. Op het dak liggen zonnecollectoren die water verwarmen voor de badkamer.

De energievraag is veel meer in balans. Alleen in de maanden november tot en met februari is meer elektriciteit nodig dan op het eigen dak kan worden opgewekt.

Met veel minder zonnepanelen kan zo niet alleen de energievraag voor het huis worden opgewekt, maar ook voor het huishoudelijke/consumptieve energieverbruik is per saldo voldoende. De eigenaren van deze woning houden zelfs energie over voor de elektrische auto.

We kunnen met een grondige renovatie zelfs rijwoningen energieneutraal maken.