Een Blower Door test

Wanneer is het slim om een Blower Door test te doen?

Je voelt kou vanaf de vloer en het lijkt of je (woon)kamer niet warm te krijgen is.

Tocht is vaak de boosdoener. Via naden, kieren, openingen in plafonds en bij de plinten komen bij een beetje wind tochtstromen in huis op gang.

Kieren bevinden zich meestal bij aansluitingen tussen het dak en de gevel, bij de dakkapel en de aansluiting van de kozijnen in de gevel. Kieren moeten van binnenuit worden dichtgemaakt, zodat het vocht niet in de constructie kan trekken.

Hoe weet je waar kieren zich bevinden?

Je kunt zelf met je wang of een aansteker je huis door om te zien of te voelen waar tocht naar binnen komt. Haal eens een spotje uit het plafond en steek je hand door het gat. Waait het over het plafond? Dan zal je huis niet erg comfortabel aanvoelen. Voel dan ook in de meterkast, bij de stopcontacten, de kozijnen en bij de plinten. En lijk ook naar je dak en de aansluiting aan de gevel. Misschien dat je de knieschotten even moet verwijderen.

Wil je je huis goed aanpakken en voor eens en altijd van die nare tocht af zijn? Dan kun je een zogenaamde Blower Door Test doen.

Werking van een Blower Door

Om te weten waar kieren zich bevinden kun je een zogenaamde Blower Door test laten uitvoeren. Een blower door is een tijdelijke deur met een ventilator die in je voor- of achterdeur wordt geplaatst. Deze brengt je huis op onder- of overdruk. Lucht wordt dan door kieren en openingen naar binnen of naar buiten gezogen. Met onschadelijke rook of met een thermografische camera kun je dan eenvoudig “luchtlekken” zien.

Voor veel mensen is het schrikken. Je hebt geen idee waar de tocht overal vandaan komt. Als je weet waar luchtlekken zich bevinden kun je gericht kieren en gaten dichten, en zo tochtstromen verminderen.

Hoe meer kieren, ofwel luchtlekken, worden gedicht, hoe comfortabeler je huis wordt. Ongewenste tochtstromen worden afgesloten en vocht en schimmel krijgen minder kans. Luchtlekken kunnen meestal eenvoudig worden gedicht. Gebruik hiervoor wel goede materialen, die lang meegaan, niet krimpen of loslaten.

Kijk bijvoorbeeld ook naar de brievenbus en het kattenluik. Wil je meer weten, in de presentatie van De Luchtdichters staan voorbeelden