Wat is balansventilatie?

Wat is balansventilatie?

Balansventilatie, warmteterugwinnig, gezond binnenklimaat

Balansventilatie heet zo omdat dit ventilatiesysteem evenveel lucht aan- als  afvoert. De aangevoerde en afgevoerde lucht is in balans. Een balansventilatiesysteem regelt de aan- en afvoer van ventilatielucht. Door met sensoren te meten in welke ruimte ventilatie nodig is, wordt een juiste hoeveelheid verse lucht aangevoerd en vervuilde lucht afgevoerd. Net zo lang tot de lucht een gezonde waarde heeft: niet te vochtig, en met een gezonde CO2-waarde.

Zo zorg je ervoor dat met weinig ventileren, en dus weinig ongewenste luchtstromen, het binnenklimaat optimaal is. De meeste balansventilatiesystemen hebben een lage basisventilatie in alle leefruimten, en extra ventilatie wanneer er ventilatievraag is. Dus als er mensen in de woonkamer zijn, wordt daar extra geventileerd, maar ’s nachts wordt extra geventileerd in de slaapkamer(s). Na het douchen zorgt het systeem dat snel vocht wordt afgezogen. Is de luchtvochtigheid weer op peil, dan wordt weer op de minimale stand geventileerd.

In een balansventilatiesysteem wordt lucht gefilterd. De filters weren stof en vuil. Filters zijn er in verschillende kwaliteiten. En heeft u gevoelige luchtwegen, bijvoorbeeld hooikoorts of COPD, zijn speciale filters te krijgen die nog fijnere deeltjes filteren.  

Balansventilatie is het energiezuinigst van alle ventilatiesystemen. Dit komt omdat vrijwel altijd warmteterugwinning wordt toegepast. Dat kan omdat alle ventilatielucht op één punt in huis wordt aangevoerd en afgevoerd. In een warmtewisselaar kruist de uitgaande warme lucht de inkomende koude lucht.

Een warmteterugwin-unit in (wtw-unit) warmt frisse koude lucht van buiten op met de warmte van de afgevoerde vuile lucht. De betere ventilatiesystemen hebben warmteterugwinning en hebben sensoren voor CO2 en vocht. Dat betekent dat alleen wordt geventileerd als er ventilatiebehoefte is, De vochtsensoren zijn nodig voor de badkamers. Vochtige lucht heeft meer energie nodig om op te warmen. De meeste systemen kunnen worden uitgerust met vochtsensoren.

Bron: ventilatieland.nl

Balansventilatie is eenvoudig aan te leggen in een nieuwbouwwoning. In bestaande woningen heeft het soms wat meer voeten in de aarde, maar met het juiste systeem zijn er vaak mogelijkheden. Wij adviseren u graag over systemen en aanleg.