Visie op Architectuur

Ontwerpvisie

Door Robert Sikkens, Architect

Om tot een mooi vormgegeven ontwerp te komen hanteer ik vaak bepaalde uitgangspunten:

Menselijke schaal en verhoudingen

Voor ontwerpen – eenvoudig of spectaculair – geldt dat ze een overzichtelijke eenvoud hebben en goed in verhouding zijn. Hier ligt het verschil tussen een lelijke, storende ingreep die de waarde van een pand vermindert en een goede ingreep die de waarde aan een pand toevoegt.

lbs63 De gulden snede, architectuurvisie

Wonen op je gehele kavel

Wat heb je aan je kavel als je er maar gedeeltelijk op woont? Voor mij is de benedenverdieping, waar wordt gewoond, gewerkt en gegeten, een plek op het kavel dat toevallig overdekt is. Door de grens tussen binnen en buiten afwisselend gesloten en open te houden ontstaat een geraffineerde connectie met andere plekken op het kavel. De leefruimte binnen wordt ruimtelijker en groter.

beleef je hele kavel, ruimtelijkheid

Openbaar / privé

Horizontaliteit betekent voor mij communicatie en ontmoeting; verticaliteit staat voor kwetsbaarheid en privé. De horizontale ruimte van kavel en benedenverdieping is openbaar: hier kan bezoek worden ontvangen. Hoe dieper men de woning in komt, hoe meer privé de ruimte wordt. In de openbare ruimte komt het licht van de zijkanten, in de privéruimte komt het licht van boven.

ontmoeting en communicatie horizontaal licht; privé-ruimten licht van boven

Indeling

Het indelen van de ruimte kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een object in de ruimte, maar ook door het gebruik van alleen schijven en puien, zoals voor het eerst toegepast bij het Barcelona Paviljoen van Mies van der Rohe.

Ruimtelijke indeling door object of elementen

Relatie met de omgeving

De omgeving wordt beïnvloed door uw woning en uw woning zal moeten reageren op de omgeving. In mijn ogen zou elke woning de omgeving een stukje mooier moeten maken. Vanuit uw woning kunt u profiteren van de omgeving. Bij elke woning hoort minimaal één boom. Deze geeft aangename schaduw in de zomer en gefilterde zonnewarmte in de winter.

In contrast met de gegroeide vormtaal van de natuur bouw ik het liefst in heldere geometrische vormen.

LBS63 - Aanbouw Gendt raam

Heldere eenvoud, efficiënt en tijdloos

Een ontwerp dient logisch, eenvoudig en helder van structuur te zijn.

Zo alleen kan een tijdloos beeld ontstaan. Dit geldt voor vormgeving, constructies, installaties, regelgeving en budget. Een ontwerp is een optimale resultante van alle aspecten die een rol spelen in het gehele proces van ontwerp tot realisatie.

Ook zal de aannemer hierdoor gemakkelijker en goedkoper kunnen bouwen.

eenvoud, tijdloos, ritmiek, symmetrie, licht, ruimtelijk, efficiënt