Waar moet je op letten bij spouwmuurisolatie?

Waar moet je op letten bij spouwmuurisolatie?

Een van de effectiefste manieren om energie te besparen is om je spouwmuur na te isoleren. Veel mensen schrikken hier toch van terug, omdat er veel spookverhalen over spouwmuurisolatie de ronde doen. Spouwmuurisolatie zou vochtproblemen kunnen veroorzaken, ventilatie van de constructie te niet doen en uitzakken waardoor niet de spouw maar de kruipruimte vol isolatiemateriaal ligt.

Een spouw moet minimaal 3 cm breed zijn. Een gecertificeerd isolatiebedrijf doet een goede inspectie van de spouw. Met een camera wordt gekeken of er vervuiling, zoals cementresten in de spouw zijn achtergebleven. Als dit zo is, halen ze enkele bakstenen los en verwijderen vervuiling. Zo voorkom je vochtdoorslag. Ook worden alle ventilatieopeningen dichtgemaakt, zodat er geen isolatiemateriaal in de kruipruimte verdwijnt. Om er voor te zorgen dat de kruipruimte toch ventileert worden nieuwe dichte ventilatiedoorvoeren door de gevel naar de kruipruimte gemaakt.

Woon je in een rijwoning, dan doe je het liefst doe je spouwmuurisolatie samen met je buren. Doen de buren niet mee, dan wordt in de spouw een afscheiding geplaatst dat er voor zorgt dat isolatiemateriaal niet uitzakt naar de buren.

Er zijn verschillende materialen die worden gebruikt voor spouwmuurisolatie, zoals glaswol, EPS-parels (vaak HR-parels genoemd) of PUR. Pur heeft een betere isolatiewaarde waar een grotere milieubelasting. Glaswol geeft meestal de beste kierdichting. HR-parels hebben de beste vochtregulerende eigenschappen.

Is je spouw al geïsoleerd en wil je weten of de isolatie nog goed is, dan kun je een thermografisch onderzoek laten doen. Als je spouw tijdens de bouw al is geïsoleerd en is de isolatie verzakt, dan kan deze meestal nog worden nageïsoleerd met een speciaal isolatieschuim. Het schuim zorgt ervoor dat de oorspronkelijke isolatie weer tegen de gevel gedrukt wordt, en alle naden en kieren worden gedicht.

Op de foto hiernaast kun je zien dat de spouwmuurisolatie naar de buren is uitgezakt.

Met een goede inspectie en de juiste spouw is spouwmuurisolatie dus zeker aan te raden. Het is zelfs mogelijk om ook nog geïsoleerde voorzetwanden te plaatsen zodat je een nog betere isolatie van de gevels krijgt.