Ontwerpen van een ventilatiesysteem

Ontwerpen van een ventilatiesysteem

inregelschema ventilatie, balansventilatie, installaties, warmteterugwinning

Ventilatiesystemen hebben bij sommigen geen goede naam. Ze zouden lawaai maken, ramen zouden niet open mogen, en zouden zelf gezondheidsklachten kunnen veroorzaken.

De klachten die onderzocht zijn, bleken niet aan de ventilatie-unit te liggen, maar aan een niet goed ontworpen of niet goed ingeregeld systeem te liggen. Kennis hoe je een ventilatiesysteem ontwerpt en inregelt ontbreekt bij veel installateurs.

Een goed ingeregeld ventilatiesysteem kan heel gericht het hele huis optimaal ventileren, zonder veel  warmteverlies. Zeker in nieuwbouw, kan een ventilatiesysteem heel compact en doeltreffend worden ontworpen. Tegenwoordig zijn er ook systemen die heel eenvoudig in bestaande woningen kunnen worden aangelegd.

Hoe eenvoudiger een ventilatiesysteem, hoe stiller en energiezuiniger het wordt.

Waar bestaat een ventilatie-ontwerp uit?

De basis van een ventilatie-ontwerp is het vaststellen hoeveel ventilatiebehoefte er is per ruimte in huis. De ventilatiebehoefte is afhankelijk van de grootte van de ruimte, het aantal personen dat er in de regel verblijft, wanneer met in de ruimten is, en wat geventileerd moet worden. In de slaapkamers is de ventilatiebehoefte vooral om de CO2-concentratie op een gezonde waarde te houden. In de keuken is de ventilatiebehoefte vooral om fijnstof na het koken af te voeren. In de badkamer is het vooral nodig om vocht te af voeren.

Ventilatietoestellen hebben een bepaalde capaciteit om lucht te verversen. Een ventilatiesysteem wordt ontworpen voor de normale situatie, waarbij het toestel op minder dan halve kracht hoeft te ventileren. Voor pieken heeft het ventilatietoestel voldoende capaciteit waarbij het op volle kracht, een ruimte ventileert.

Het ontwerpen van een ventilatiesysteem is dus vooral bedoeld om rustig in een stabiele situatie die ruimten in huis te ventileren waar ventilatiebehoefte is, en extra capaciteit te hebben voor wanneer voor korte tijd intensieve ventilatie nodig is, bijvoorbeeld als u bezoek heeft, of uitgebreid heeft gedoucht.

Het is daarom belangrijk dat het ventilatietoestel de juiste capaciteit heeft, op de juiste plekken lucht aanvoert en afvoert. Een stil systeem heeft zo kort mogelijke kanalen met een juiste diameter, sensoren die vocht en CO2 detecteren, en mogelijkheden om extra te ventileren als dat in een ruimte nodig is.

Ventilatiesystemen met warmteterugwinning zijn energiezuinig doordat ze de warmte terugwinnen uit de afgezogen lucht. Ventilatiesystemen kunnen nog zuiniger worden, als ze niet allen verse lucht van buiten aanzuigen maar ook schone lucht die al in huis aanwezig is (bijvoorbeeld overdag vanuit de slaapkamers waar niemand aanwezig is), naar de juiste plek weten te brengen.

Voor de woningen en renovaties die LBS63 ontwerpt, maken we tevens het ventilatieontwerp, waarvan we de specificaties voor aanleg en ontwerp vastleggen.