Het belang van kierdichting

Het belang van kierdichting

Kieren en naden zorgen voor ongewenste luchtstromen in huis. Ook vocht dat in huis wordt geproduceerd, kan via kieren en naden in de constructie van de woning trekken: dit proces noemen we condenseren. Op deze vochtige plekken kan zich schimmel gaan vormen. En dat is ongezond en niet goed voor je huis!

Door zo veel mogelijke naden en kieren te dichten, zorg je voor meer comfort. Immers, hoe meer kieren, hoe meer tocht. Iedere tochtstroom die je onderbreekt verbetert het comfort.

Kieren bevinden zich meestal bij aansluitingen tussen het dak en de gevel, bij de dakkapel en de aansluiting van de kozijnen in de gevel. Kieren moeten van binnenuit worden dichtgemaakt, zodat het vocht niet in de constructie kan trekken.

Hoe dicht je kieren?

Er zijn van allerlei materialen te verkrijgen om kieren goed en netjes te dichten. Zo is er tape die je zowel op kozijnen en de binnenmuur kunt bevestigen, en waaroverheen je kunt schilderen en stucen. Ook kunnen folies worden aangebracht die ervoor zorgen dat vocht niet in de constructie trekt.

Ook zijn er speciale kitten en flexibele schuimen beschikbaar, die gaten en openingen voor lange tijd dichten. Traditionele materialen zoals PUR kunnen na verloop van tijd broos worden en krimpen.

Het isoleren van uw huis zorgt er ook voor dat kieren beter worden gedicht. Zo zal spouwmuurisolatie de aansluiting met de kozijnen verbeteren. En als u de begane grondvloer vanuit de kruipruimte isoleert, zal tocht vanuit de kruipruimte worden verminderd.

Maar hoe moet ik dan ventileren?

Om te ventileren zijn er speciale voorzieningen! Ramen tegen elkaar open zetten is de eenvoudigste manier. Ook roosters in ramen, waardoor lucht wordt aangezogen en door een ventilatiebox wordt afgezogen zorgen voor goede ventilatie.