Houten vloer isoleren

Houten vloer isoleren

lbs63, Warme vloer, thermografie, blowerdoortest, infraroodcamera

U wilt uw houten vloer isoleren, en heeft zich verdiept in de mogelijkheden. In advertenties zijn mooie foto’s te zien van warme vloeren. Warmtestraling, die voorheen via  de kruipruimte verdween, is nu alleen voor de woonkamer. Op thermografische foto’s lijkt het of de vloer vloerverwarming heeft.

De vloerverwarming die gesuggereerd wordt. Op bijgaand plaatje lijkt de vloer warm, maar wordt een temperatuurverschil van 1,8o (het glas) en 13,9o (onder de verwarming) getoond. De vloer is dus helemaal niet warm.

Ook hoort u verhalen dat de houten vloer moet ventileren, omdat anders balken kunnen gaan rotten. En iemand anders raadt u aan niet de vloer maar de bodem van de kruipruimte te isoleren.

Wat is wijsheid?

Een houten vloer kan gerust worden geïsoleerd. Tussen de balken kan isolatiemateriaal worden geplaatst. Zolang de balken vrij zijn, is er geen gevaar dat deze gaan rotten. Maar als u alleen tussen de balken isoleert, is de isolatiewaarde niet erg hoog. Verwacht geen wonderen van vloerisolatie. Thermoskussens, EPS (piepschuim), steenwol hebben allemaal een geringe isolatiewaarde. Bovendien wordt zo’n 12% van de vloer niet geïsoleerd en blijven kieren en naden tussen de planken bestaan. U zult een beetje energie gaan besparen, tocht zal verminderen, en de voeten zullen iets minder koud aanvoelen.

Ventileer de kruipruimte wel. Meestal zijn er roosters in de gevel.

Wilt u uw huis beter isoleren, zodat u ook echt gaat besparen, dan zijn er diverse mogelijkheden.

U kunt de hele vloer vervangen door een nieuwe geïsoleerde vloer. Er zijn speciale geïsoleerde betonvloeren, waarop vloerverwarming kan worden aangelegd. Ook kunt u een dikke laag isolatie onder de vloer aanbrengen. Dat kan bijvoorbeeld met het niet zo milieuvriendelijk PIR. Een nieuw product op de markt is Icynene, dat lijkt op PIR maar gemaakt is op basis van water.