Dauwpuntberekening constructie

Dauwpuntberekening constructie

LBS63 - dauwpuntberekeninge constructie

In geïsoleerde huizen bestaat het gevaar dat er condensatie optreedt in de constructie. Dit is niet gewenst, omdat isolatiemateriaal vochtig kan worden, en hout op termijn kan gaan rotten. Bovendien is vocht een ideaal klimaat voor schimmels. Door te berekenen waar het zogenaamde dauwpunt in de constructie is, kunnen we zien hoeveel vocht zich in de constructie van uw huis ophoopt.

Waarom is dit belangrijk?

Vroeger, toen nog geen of weinig isolatie werd toegepast, kon vocht bijvoorbeeld in de spouw verdampen. In een goed geïsoleerde woning is het verschil in binnentemperatuur en buitentemperatuur groter. Daarom is het belangrijk om een dauwpuntberekening van de constructie te maken, en te berekenen hoeveel vocht er gezien de luchtvochtigheid binnen en buiten in de constructie ophoopt, en hoeveel de constructie kan opnemen en afvoeren zonder dat de isolatiewaarde afneemt.

Een dauwpuntberekening van een constructie laat zien waar vocht in de constructie neerslaat, en hoe je dit kunt tegengaan.

A

In bovenstaande plaatjes kun je zien wat een damp-remmende folie en een kleine spouw doet om vocht in de constructie te voorkomen als u uw dak van binnenuit isoleert. Dauwpuntberekeningen van een constructie geven inzicht in hoe een constructie kan worden opgebouwd, zonder dat isolatie problemen veroorzaakt. Maar het is ook van belang om te zorgen dat er zich geen vocht ophoopt bij de aansluitingen, bijvoorbeeld in de nok en bij de vloeren. Er zijn diverse technieken om ook hier te zorgen dat vocht niet in de constructie kan trekken. Een belangrijke manier is om goede luchtdichting aan te brengen bij de aansluitingen.

In onze ontwerpen zorgen wij altijd dat de materialen, technieken passen bij uw huis. We maken goede details van de aansluitingen, waarin we ook materialen en technieken om een goede luchtdichting te krijgen aangeven.

Met een goede detaillering kan een aannemer of uitvoerder goed uit de voeten.